Ciutadella Park Sports Center

Project: Sports Facility
Architect: Battle i Roig Arquitectes
Project Location: Barcelona, Spain
Project Date: 2005

This area of the city needed a sports center encompassing an indoor basketball court, indoor (open-air) swimming pool, a multipurpose outdoor court, and a gymnasium with servicing locker rooms. The scale of the massing relates to the existing buildings in the same park. In order to maximize the street to inside relationship, the glass facade maximizes the facade's transparency with wooden slats for sun protection while blending with the adjacent trees.

Hidden inside, one can also find the remains of the walls of the former Citadel built by King Felipe V in 1714 that was found on the site. These walls were left in tact and are visible around the swimming pool.

Next

San Wayao Community Center

Project: San Wayao Community Sports Center
Architect: CSADR
Project Location: Chengdu, China
Project Date: 2015

More than a sports facility, this project grew from the need of a communal center for its neighborhood of all ages. This public recreational center houses a swimming pool, fitness center, tennis court, basketball court, squash court, ping pong table, billiards table, gate ball court, outdoor fitness center, and playground for kids.

In terms of the architectural massing, the dominant sloping shape allows a walkable sloping continuous roof to exist with big steps underneath that both serves as seating and a path. The sloping lawn portions on either side is where people can casually gather and enjoy outdoor activities such as yoga.

Next

Campbell Sports Center

Project: Campbell Sports Center
Architect: Steven Holl Architects
Project Location: New York, New York
Project Date: 2013

Serving as a gateway to another athletic club for Columbia students, this sports center was visualized from pushing and pulling of lines that are found in urban context of the site, as well as relating in both mass and form of nearby infrastructure, while providing interesting spaces on the street due to the elevation of the building.

Using the strong lines found in adjacent and nearby buildings and their languages, is how the stairs are also formed, providing main circulation into the building. Inside, strength training and conditioning, administrative offices for the varsity department, meeting rooms, suite and study rooms can be found.



Next

Sports Center Csomad

Project: Sports Center Csomad
Architect: Kolossa Architects
Project Location: Csomad, Hungary
Project Date: 2014

Set as the first phase of the two phased master plan of this local sports area development, this recreational center is situated between two existing football fields. Jutting out of the building is an outdoor bridge that will connect the two phases when they are both ultimately constructed. Thin concrete slab was used in order to make the outdoor bridge the least burdensome to its structural supports.

The shape of the building derived from its context of the site where no angular turns can be found with unassuming white plaster. Also, local language of materials such as detailing with a special blue that exists in its surroundings were used in window frames. The ground floor contains a pub and restrooms for the public while the sports center was placed on the second floor where it is more private.

Next

Sports Center Jules Ladoumegue

Project: Sport Center Jules Ladoumegue
Architect: Dietmar Feichtinger Architects
Project Location: Paris, France
Project Date: 2014

The choice to situate this sports center by the new subway lines was an intentional one. The architects wanted to create an urban center where people in both Paris and commuters from the outskirts could both enjoy the facility.

The entrance is quite monumental where visitors are invited by big metal external staircase that blends well laterally with the horizontal wood sun shading louvers on the east facade. Other facades are quite different on this building, such as the facade facing the boulevard switches from red to colorless translucent vertical panels, resembling piano keys while the south facade is equipped with photovoltaic panels.

Next

Neumatt Sports Facility

Project: Neumatt Sports Center
Architect: Evolution Design
Project Location: Strengelbach, Switzerland
Project Date: 2015

Departing from the expected palettes used in many sports centers, this complex uses a wide array of bright colors in order to enliven the spaces within, motivate users in staying active but most of all, to have people actually want to stay and use the facility for a long time just because it is fun. Additionally, the bright colors are also functional where they are used for way finding and room signage.

In contrast to the inside, the outside is comparatively demure where translucent glass is used for the facade to reflect the sky during day time and emit soft glow at night. There is a double height clerestory to let light in to make the colors even brighter. Another notable design element upon closer look is of a sports icon or pattern repeated throughout the facade giving this complex further unique characteristics.

Upcoming Block

Share this Block

Sports Facilities

Upcoming Block

Residential Sports Architecture

Residential Sports Architecture