St. Paulus Church

Project: St. Paulus Church
Architect: KLUMPP + KLUMPP Architeckten
Project location: Balingen, Germany
Project date: 2015

This church was created to also serve as the community center, in the form of a new village square in a very small South German town. The intent was to create an urban yet homely center to develop the religious complex to form a calm space that includes the new church, the church tower, the community center and the existing rectory.

The entrance axis aligns with the urban pedestrian axis so that the building stands not only of religious importance but of public importance as well, creating busy public space between the rectory and the existing church tower without being showy.



Next

Christchurch North Methodist Church

Project: Christchurch North Methodist Church
Architect: Dalman Architecture
Project location: Christchurch, New Zealand
Project date: 2016

There was a limited construction budget which naturally led to a minimalistic approach, leading to intentional restriction of use of details and materials without exceeding costs. This created a contemplative atmosphere of space, emphasizing function.

There is a tranquil garden in the backyard for people to contemplate and has a transparent link to the backyard garden that is connected between the Worship Hall and the Community Block.
Next

Monastery of San Juan

Project: Monastery of San Juan Cover
Architect: BSA
Project location: Burgos, Spain
Project date: 2015

The original monastery was raised in the 11th century as a part of group of buildings, standing as a landmark for the pilgrims taking up the route of the Way of Saint James just before the entrance to the old city across the Arco de San Juan.

The new addition and integration to the ruins of the church of the Monastery of San Juan is intended to protect the architectural remains of the temple and at the same time to create a new protected space to celebrate cultural activities regardless of whatever weather conditions. The new roof takes the shape of a large folded plane of wood louvers. Blending the contemporary vision with respect for the remains of the church, seems to "float" above the ruin as an independent structure keeping the perception of architectural remains unlaltered.

Furthermore, the roof planes are based on a steel structure permanently hidden as the outside is coated with a matte translucent finish laminated glass and the inside is coated with a suspended ceiling made of wooden slats.
Next

Don Bosco Church

Project: Don Bosco Church
Architect: Dans Architekti
Project location: Maribor, Slovenia
Project date: 2015

The Religious Complex belonging to the Salesian community is designed as a closed building island, placed inside a small park. The building itself is a clearly articulated rectangular architectural mass with an introverted central courtyard with the nave and the bell tower rising above it. It isn't until one enters the contemplative courtyard adorned by an old linden tree, that the church becomes visible, across the portico.

The building facade has a uniform brick facade and is embellished with ornaments representing seven crosses made of glazed bricks.
Inside, there is a round skylight that inerferes with diffused light of the nave with more natural light coming from behind the presbytery and the rear choir. The expression of the non-decorated interiors is softly shaped concrete.

The church seats 300 people on wooden benches with massive oak wood floor while 100 handmade clay lamps hanging from above.



Next

Totihue Chapel

Project: Totihue Chapel
Architect: Gonzalo Mardones Viviani
Project location: VI Region, Chile
Project date: 2016

This rural community of Totihue was using an old silo as a Chapel until the earthquake in 2010 that made this structure unstable. The silo is a very common imagery to the Chilean countryside so it has a symbolic meaning to the community of Totihue. So, the architect reused the old structure with a new gabled volume, in the manner of a barn which became the new chapel while the new silo operates as a funeral parlour, community center and other complementary activities to the chapel.

The silo was coated on its exterior with Hunter Douglas white metal plates Quadrolines 30x15, keeping the color and image of the patrimonial silo while the new chapel has the same coat but in dark gray, not to compete with pre-existing structure. The interior of the chapel is also covered with one uniform material - 3/4"x5" pine. Also, the outer court is protected from the sun generating shade by perforated metal plates.




Next

Church Renovation

Project: Church Renovation
Architect: Architectures Amiot-Lombard
Project location: Lantenne-Vertiere, France
Project date: 2015

Lantenne-Vertiere is a rural town located 20km west of Besancon, which is famous for eponymous tile and for the original museum Comotois houses.

The architect's intent was to intervene the old structure that transforms and enhances the original structure without sacrificing modernity or destroying the original building.

The architect added no new construction and the building volume is preserved and restored using traditional materials and methods such as mold small flat tiles like the "historic monument", zinc roofing accessories, lime plasters, insulating plasters with lime-hemp inside and oak joinery.

Upcoming Block

Share this Block

Modern Churches

Upcoming Block

7 Fire Stations that defy the norm

7 Fire Stations that defy the norm